Tubus Racing

Dokumentären “Senna”

Ayrton Senna var en racingförare som tillhörde de bästa inom sporten under 1980- och 1990-talet. När han tragiskt omkom under ett lopp 1994 chockades en hel idrottsvärld och många valde att hylla honom med böcker, filmer och konstverk.

En film som kommit ut på senare år och mötts av goda vitsord heter kort och gott Senna. Det är en dokumentärfilm som skildrar Sennas karriär och använder sig av verkliga arkivbilder tagna både av professionella journalister och människor i Sennas närhet.

 

Filmen tar sin början 1984, tio år före Sennas död. Då var Senna en ung och talangfull förare som precis hade börjat köra i Formel 1. Hans stora rival var stallkamraten Alain Prost, som också körde för McLaren, och deras rivalitet är ett återkommande tema i filmen. Den fortsätter sedan att visa bilder både från Sennas tävlingar och privatliv. Tittaren får också följa utvecklingen som gör att sporten blir ännu snabbare – och farligare.

Senna själv var av brasiliansk härkomst, men filmen är producerad av brittiska filmmakare. Regissören heter Asif Kapadia medan Manesh Pandey var manusförfattare. Kritikerna poängterade att filmen även bör tilltala människor som annars inte ser sig som racingfans. Filmen vann flera stora priser, bland annat två priser på den brittiska filmgalan (BAFTA) och dokumentärpriset på Sundance-festivalen.