Tubus Racing

PokerStars Rally 2014

I november förra året tog PokerStars rally plats på Isle of Man. det visade sig vara en extra tufft rally då vädret inte alltid var medgörligt.

Andrea Owen skriver på sin sida att två av hennes klubbmedlemmar, Mark Jones och Kenny Owen, som deltog i ett rally som anordnades av pokersiten PokerStars, fick en respektabel 8:e plats allt som allt och en 2:a plats i sin klass.

Väderomständigheterna verkade dock konspirera emot deltagarna i rallyt då ett flertal förare åkte av vägen i den sista kurvan på banan, men som tur var blev ingen skadad. Runtomkring banan rapporterade Kenny Owen att det ibland var det så halkigt att man kunde tro att floder börjat rinna över vägen, det var speciellt sant för de delar av banan som gick under trädkronorna.

West Baldwin banan som även den som en flod kring delen av banan som gick genom bergen, men Michelindäcken hanterade som tur var situationen tillräckligt väl. Kenny säger att de hade ett par hjärtat-uppe-i-halsgropen-ögonblick under dessa delar av West Baldwin.

Den ursprungliga artikeln på engelska finns för den som är intresserad att läsa här.

Vinnarna av rallyt var Nigel Cannell och Jade Cannell i sin Mitsubishi Evo 9 och med en tid på 1.16.45.

Just under Mark Jones och Kenny Owen placerade sig John Cressey och Martin Cressey, i videon nedanför kan man se ett kort utdrag av deras färd genom Isle of Man i deras Minisports BMW Mini Cooper S. Videon är från Creg-ny baa delen av rally, där vädret inte var lika illa.

Banorna på Isle of Man används flitigt för rallyn, det är faktiskt ett av de mest kända banorna i världen. Snaefell Mountain Course används bland annat för Isle of Man TT (Tourist Trophy) Race, även känt bara som Tourist Trophy, som har körts varje år ända sedan 1907 och betraktas som det äldsta landsvägsloppen i världen för motorcykel. Mellan 1949-1976 var det dessutom en deltävling i VM.

Snaefell Mountain Course är omkring 60 km lång, men den har dragits om vid ett antal tillfällen. Här kör man en speciell form av motorcykelsport som man brukar kalla för real roadracing, som utövas i Storbritannien, Irland och i Macao, Kina. Det som skiljer real roadracing från andra former av motorcykelsport är att man kör på avlysta vägar som inte alltid lyckas leva upp till de säkerhetskrav som normalt sett är standard inom roadracing.

Första racet som gick över Snaefell Mountain Course var Isle of Man TT Racet året 1911. Det eventet introducerade två separata rallyn: ett Junior TT Race på fyra varv för 300 cc encylindriga motorcyklar och 340 cc dubbelcylindriga motorcyklar, och ett Seior TT Race på fem varv öppet för 500 cc encylindriga motorcyklar och 585 cc dubbelcylindriga motorcyklar. De nya tekniska utmaningarna av banan satte stor press på både förare och tillverkare. Den amerikanska motorcykel tillverkaren The American Indian Motor-Cykle modifierade en modell med en tvåväxlad växellåda som dessutom var kedjedriven, det visade sig vara ett vinnande koncept då  Oliver Godfrey vann Senior TT racet med en Indian på bara 3 timmar 56 minuter och 10 sekunder.