Tubus Racing

Rallytävlingar

Rallysporten tillhör en av de största grenarna inom motorsporten. Till skillnad mot många andra grenar inom motorsporten körs inte rally på någon bana utan ute på ”riktiga” vägar, vilket ofta innebär trånga grusvägar i skog och mark. Över hela världen finns det ett antal rallytävlingar som blivit berömda på olika sätt.

Den kanske mest berömda av alla rallytävlingar är Dakarrallyt, som oftast körs i ökenlandskap utanför vanliga vägar, vilket ställer stora krav på körskicklighet och navigationskunskaper. Ursprungligen kördes Dakarrallyt mellan Paris i Frankrike och Dakar i Senegal. Under de senaste åren har dock tävlingen körts i Sydamerika. Det började som ett sätt för racerföraren Thierry Sabine att visa européer hur fantastiskt vackert Afrika är .

Monte Carlo-rallyt, som körs i januari varje år tillhör en av de äldsta rallytävlingarna i världen. Tävlingen som körts ända sedan år 1911 är ofta det lopp som ligger först på säsongen i rally-VM.

Även i Sverige har vi en stor rallytävling, nämligen Svenska rallyt, som körs i februari varje år. I början kallades det för Midnattssolsrallyt och numera heter det Rally Sweden och är en del av World Rally Championship. Här åker man på de tuffaste vintervägarna i Värmland. Sedan man började köra rally på vinterväglad, 1965, har det bara ställts in ett fåtal gånger: under oljekrisen 1973-1974, på grund en ovanligt mild vinter under 1990, samt 2009 då Rally Sweden inte ingick i VM-serien.