Tubus Racing

Le Mans 24-timmars

24 heures du Mans är en fransk rallytävling som alltid körs på Circuit de la Sarthe som ligger utanför Le Mans. Förutom runt andra världskriget har tävlingen körts årligen sedan 1923.

Som namnet antyder pågår tävlingen i 24 timmar så det krävs uthållighet för att ens klara sig från start till mål. Förr var man två förare men numera är man tre stycken förare som turas om att köra en sportbil. Förut skulle man springa till bilen vid startskottet men nu gör man rullande starter.

Detta är en av de mer prestigefyllda motorsporttävlingarna man kan delta i. Man måste vara smart och uträknande för att klara sig genom hela loppet. Din bil får inte krascha eller stanna för mer än att byta förare. Därför måste du tänka på bilslitage, bränsle och däcken. Ofta kör en förare non-stop i två timmar innan de byter av. Under den här tiden passar den avlösta föraren på att äta något och kanske vila om det går.

Man kör i lag och olika klasser beroende på vilken typ av bil man deltar med. Man tävlar alltså inom sin egen klass samt för att komma längst upp på prispallen. Man kör extremt långt under de här tävlingarna. Rekordet sattes 2010 då vinnaren körde 5 410 km.